Οι οικονομικές και επιχειρηματικές επιπτώσεις της μείωσης της παγκόσμιας ανθεκτικότητας
ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Καθώς οι καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής γίνονται πιο συχνές, μια πρόσφατη έκθεση υπογραμμίζει την αυξανόμενη αίσθηση αδυναμίας μεταξύ των ατόμων που αισθάνονται ανίκανα να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τις οικογένειές τους. Αυτό το ζήτημα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις, απειλώντας όχι μόνο την προσωπική ασφάλεια αλλά και τη σταθερότητα της οικονομίας και των επιχειρηματικών τομέων εάν δεν εγκριθούν βελτιωμένα μέτρα σχεδιασμού καταστροφών.
ΑΡΘΡΟ
Μια πρόσφατη έκθεση του Lloyd’s Register Foundation, βασισμένη σε δεδομένα από τη δημοσκόπηση του παγκόσμιου κινδύνου της Gallup, αποκάλυψε μια ανησυχητική μείωση της ατομικής ανθεκτικότητας παγκοσμίως μεταξύ 2021 και 2023, αυξάνοντας την ευπάθεια των ανθρώπων σε καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα και άλλους κραδασμούς. Αυτό το εύρημα από το World Risk Poll Resilience Index, χρησιμοποίησε δεδομένα που συλλέχθηκαν από 147.000 άτομα σε 142 χώρες.
Πτώση στην Ατομική Ανθεκτικότητα
Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2023, το 43 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού αισθάνεται ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να προστατεύσει τον εαυτό του και τις οικογένειές του κατά τη διάρκεια μιας καταστροφής. Αυτό σηματοδοτεί μια αύξηση επτά ποσοστιαίων μονάδων από το 2021. Αυτή η μείωση της αντιληπτής αυτο-αποτελεσματικότητας είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από τις χαμηλότερες ατομικές βαθμολογίες ανθεκτικότητας που παρατηρήθηκαν σε πάνω από το ένα τρίτο των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα. Σημειωτέον, άλλα επίπεδα ανθεκτικότητας – νοικοκυριό, κοινοτικό και κοινωνικό – παρέμειναν σχετικά σταθερά.
Η επικεφαλής της Παγκόσμιας Ανάλυσης και Αναφοράς Κινδύνων στο Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών (UNDRR), η απάντηση της Jenty Kirsh-Wood στην έκθεση ήταν: «Όλοι πρέπει να έχουν ένα μέλλον όπου δεν απειλούνται από καταστροφές. Είναι σαφές ότι βαδίζουμε προς τη λάθος κατεύθυνση: ο κίνδυνος αυξάνεται ταχύτατα με αυξανόμενους κραδασμούς και πιέσεις που βαθαίνουν την ανισότητα και εκτροχιάζουν την πρόοδο στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αυτή η έκθεση είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την κατανόηση του κινδύνου που μπορεί να βοηθήσει στη χάραξη ενός μονοπατιού προς ένα βιώσιμο μέλλον με περισσότερη πληροφόρηση για τους κινδύνους».
Έλλειψη έγκαιρων προειδοποιήσεων
Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι το 30 τοις εκατό των ανθρώπων που βίωσαν μια καταστροφή τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έλαβαν καμία προειδοποίηση. Αυτή η έλλειψη συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης είναι ιδιαίτερα έντονη σε περιοχές όπως η Βόρεια και η Κεντρική/Δυτική Αφρική, όπου μόνο το 25 τοις εκατό και το 38 τοις εκατό του πληθυσμού, αντίστοιχα, έλαβαν προειδοποιήσεις. Αντίθετα, το 90 τοις εκατό των ατόμων στην Ανατολική Ασία είχαν προειδοποιηθεί για επικείμενες καταστροφές.
Σύμφωνα με τον Δρ Γιώργο Καραγιάννη, Διευθυντή Προγράμματος Κινδύνου και Ανθεκτικότητας στο Resilience Rising: «Τα αποτελεσματικά συστήματα δημόσιας προειδοποίησης σώζουν ζωές. Οι εκ των προτέρων προειδοποιήσεις όχι μόνο επιτρέπουν ταχύτερες εκκενώσεις, αλλά αποτελούν επίσης κρίσιμο μέρος της οικοδόμησης εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις και βοηθώντας τα νοικοκυριά και τα άτομα να αισθάνονται καλύτερα προετοιμασμένα ενόψει της καταστροφής.
«Τα προγράμματα για την προώθηση της υλοποίησής τους, όπως η πρωτοβουλία του ΟΗΕ Early Warnings for All, βελτιώνουν τα αποτελέσματα σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για να μειωθούν οι ανισότητες. Συστήματα προειδοποίησης πολλαπλών καναλιών από αξιόπιστες πηγές πρέπει να εφαρμόζονται σε όλους τους τομείς και να ελέγχονται τακτικά για να διασφαλίζεται η ικανότητά τους, καθώς και να βοηθούν τους ανθρώπους να προετοιμάζονται καλύτερα, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής ή το επίπεδο εκπαίδευσης».
Ωστόσο, οι επιπτώσεις των καταστροφών που σχετίζονται με το κλίμα δεν είναι μόνο σημαντικές για τα άτομα, αλλά υπάρχουν επίσης σημαντικές επιπτώσεις για την οικονομία και τους επιχειρηματικούς τομείς.
Οικονομικές Επιπτώσεις
- Αυξημένη ευπάθεια και οικονομικό κόστος
Η μείωση της ατομικής ανθεκτικότητας μεταφράζεται σε υψηλότερη ευπάθεια κατά τη διάρκεια καταστροφών, οδηγώντας σε αυξημένο οικονομικό κόστος. Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πιθανές διακοπές λειτουργίας, διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και υψηλότερα ασφάλιστρα λόγω αυξημένων κινδύνων.
- Επιπτώσεις στην παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού
Καθώς ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού αισθάνεται απροετοίμαστο για καταστροφές, αυξάνεται η πιθανότητα διαταραχών του εργατικού δυναμικού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγικότητα, καθώς οι εργαζόμενοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανακάμψουν από καταστροφές, επηρεάζοντας τη συνολική οικονομική απόδοση.
- Επιβάρυνση των Δημόσιων Πόρων
Οι κυβερνήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αυξημένη πίεση να διαθέσουν περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση καταστροφών και την αποκατάσταση. Αυτή η ανακατανομή μπορεί να επιβαρύνει τους δημόσιους προϋπολογισμούς, εκτρέποντας πόρους από άλλους κρίσιμους τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγειονομική περίθαλψη και η ανάπτυξη υποδομών.
Επιχειρηματικές Επιπτώσεις
- Τρωτά σημεία εφοδιαστικής αλυσίδας
Οι εταιρείες με παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού κινδυνεύουν ιδιαίτερα. Οι καταστροφές σε περιοχές με χαμηλή ατομική ανθεκτικότητα μπορεί να οδηγήσουν σε διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, επηρεάζοντας τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής και αυξάνοντας το κόστος.
- Ασφάλιση και Διαχείριση Κινδύνων
Η αυξημένη αντίληψη του κινδύνου και οι πραγματικές εμπειρίες καταστροφών μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερα ασφάλιστρα και πιο αυστηρές απαιτήσεις διαχείρισης κινδύνου. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα σε μέτρα ετοιμότητας καταστροφών και οικοδόμησης ανθεκτικότητας για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων.
- Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) και Κοινοτική Δέσμευση
Οι εταιρείες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν αυξανόμενες προσδοκίες να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες ΕΚΕ που ενισχύουν την ανθεκτικότητα της κοινότητας. Υποστηρίζοντας τον σχεδιασμό οικιακών καταστροφών και επενδύοντας σε τοπικά συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, οι επιχειρήσεις μπορούν όχι μόνο να βελτιώσουν τη δημόσια εικόνα τους αλλά και να συμβάλουν σε ένα πιο σταθερό περιβάλλον λειτουργίας.
Ευκαιρίες για Βελτίωση
Παρά τις ανησυχητικές τάσεις, η έκθεση επισημαίνει επίσης τομείς θετικής παρέμβασης. Οι χώρες με υψηλά ποσοστά σχεδιασμού οικιακών καταστροφών δείχνουν καλύτερη ατομική ανθεκτικότητα, υποδηλώνοντας ότι οι στοχευμένες προσπάθειες μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις.
Συστάσεις πολιτικής
- Βελτιώστε τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης
Η διασφάλιση ότι κάθε άτομο λαμβάνει έγκαιρες προειδοποιήσεις για επικείμενες καταστροφές είναι ζωτικής σημασίας. Τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν ότι υπάρχει μια σημαντική ευκαιρία να αξιοποιηθεί η τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας για να βελτιωθεί η εμβέλεια και η αποτελεσματικότητα αυτών των προειδοποιήσεων.
- Προώθηση της ετοιμότητας για καταστροφές σε επίπεδο νοικοκυριού
Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να συνεργαστούν για την προώθηση της ετοιμότητας σε επίπεδο νοικοκυριών για καταστροφές. Εκπαιδευτικές εκστρατείες, κοινοτικά εργαστήρια και προσβάσιμοι πόροι μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στα άτομα να λάβουν προληπτικά μέτρα για την προστασία του εαυτού τους και των οικογενειών τους.
- Αντιμετωπίστε τις ανισότητες
Θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για τη μείωση των γεωγραφικών και κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων όσον αφορά την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση καταστροφών. Η διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης σε συστήματα και πόρους έγκαιρης προειδοποίησης είναι ζωτικής σημασίας για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού παγκόσμιου πληθυσμού.
Η μείωση της ατομικής ανθεκτικότητας, όπως αναφέρεται από το World Risk Poll Resilience Index, θέτει σημαντικές προκλήσεις, αλλά προσφέρει επίσης ευκαιρίες για στοχευμένες παρεμβάσεις. Με την ενίσχυση των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης, την προώθηση της ετοιμότητας των νοικοκυριών για καταστροφές και την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι επιχειρήσεις μπορούν να συμβάλουν στην οικοδόμηση μιας πιο ανθεκτικής παγκόσμιας κοινωνίας. Αυτά τα μέτρα δεν είναι μόνο απαραίτητα για τη μείωση της ευπάθειας και του οικονομικού κόστους, αλλά και για την ενίσχυση ενός πιο σταθερού και ασφαλούς περιβάλλοντος για τις οικονομικές δραστηριότητες.
Η πλήρης έκθεση World Risk Poll 2024, «Resilience in a Changing World», προσφέρει περαιτέρω πληροφορίες για τις παγκόσμιες τάσεις ανθεκτικότητας και μπορείτε να την προσπελάσετε εδώ.