Middle East Business

Η αβεβαιότητα γύρω από τα Στενά του Ορμούζ κρατά τις αγορές πετρελαίου σε εγρήγορση

Article Image

Η αβεβαιότητα γύρω από τα Στενά του Ορμούζ κρατά τις αγορές πετρελαίου σε εγρήγορση

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αγορών, με το Brent να διαπραγματεύεται λίγο κάτω από τα 103 δολάρια ΗΠΑ το βαρέλι, καθώς συνεχίζεται η αβεβαιότητα σχετικά με τη διέλευση πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, σύμφωνα με τον Josh Gilbert, Lead Analyst APAC and Middle East στην eToro.

«Ο Πρόεδρος Trump έχει χαρακτηρίσει θετικές τις πρόσφατες συνομιλίες με το Ιράν, όμως οι τιμές του πετρελαίου δείχνουν ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να περιμένουν μια σαφή πορεία προς το άνοιγμα των Στενών», δήλωσε ο Gilbert. «Το υψηλότερο κόστος καυσίμων γίνεται ήδη αισθητό στις ΗΠΑ, ενώ οι επιπτώσεις φτάνουν στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό διατηρεί τις πληθωριστικές πιέσεις σε υψηλά επίπεδα και δημιουργεί αντίξοες συνθήκες για τις μετοχές.»

Με τον αγωγό East–West της Σαουδικής Αραβίας να παραμένει εκτός λειτουργίας μετά τις επιθέσεις με drones, ο αγωγός των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τα πετρελαϊκά κοιτάσματα του Αμπού Ντάμπι προς τη Φουτζέιρα έχει καταστεί ιδιαίτερα σημαντική οδός εξαγωγών. Η Φουτζέιρα βρίσκεται εκτός των Στενών του Ορμούζ, επιτρέποντας στο πετρέλαιο να φτάνει στους αγοραστές παρά τη διαταραχή στη ναυτιλία.

«Οι υποδομές των ΗΑΕ αποδεικνύουν την αξία τους σε αυτή την αγορά», δήλωσε ο Gilbert. «Η ADNOC φέρεται επίσης να είναι ένας από τους σημαντικότερους αγοραστές ιρακινού αργού πετρελαίου σε μειωμένες τιμές τους τελευταίους μήνες, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ροής αυτής της προσφοράς. Όταν τα αξιόπιστα φορτία πετρελαίου είναι περιορισμένα, κάθε αποστολή που φτάνει σε έναν αγοραστή έχει σημασία.»

Ο Gilbert προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε περίοδος κατά την οποία τα ΗΑΕ ηγούνται των εξαγωγών πετρελαίου από τον Κόλπο μπορεί να είναι προσωρινή. Ο αγωγός προς τη Φουτζέιρα λειτουργεί ήδη περίπου στο όριο της δυναμικότητάς του, που ανέρχεται σε 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, ενώ η Σαουδική Αραβία διαθέτει σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου προς εξαγωγή μόλις ο αγωγός της επανέλθει σε λειτουργία.

«Η μακροπρόθεσμη αλλαγή αφορά την ευελιξία που έχουν αποκτήσει τα ΗΑΕ από την αποχώρησή τους από τον OPEC τον Μάιο», δήλωσε ο Gilbert. «Με στόχο δυναμικότητα παραγωγής 5 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως έως το 2027 και χωρίς ποσοστώσεις του OPEC, θα είναι σε καλή θέση να διαθέσουν περισσότερη προσφορά στην αγορά μόλις ανοίξουν ξανά τα Στενά του Ορμούζ.»

Ο Gilbert δήλωσε ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν τον ρυθμό επισκευής του αγωγού της Σαουδικής Αραβίας, παράλληλα με τις εξελίξεις στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

«Οι τίτλοι των ειδήσεων μπορούν να μετακινήσουν γρήγορα τις τιμές του πετρελαίου προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Για τους επενδυτές παγκοσμίως, η ευρύτερη εικόνα παραμένει επιφυλακτική: το πετρέλαιο πάνω από τα 100 δολάρια αυξάνει την πίεση προς τις κεντρικές τράπεζες σε μια περίοδο κατά την οποία αρκετές μεγάλες οικονομίες ήδη αυξάνουν τα επιτόκια. Μέχρι να υπάρξει μια διαρκής επίλυση στη Μέση Ανατολή, η σύγκρουση θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη.»

 

Comments

Leave a Comment